Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
AFERA COFOUND.IT: Denar bodo razdelili med svoje, opeharjenim investitorjem manj kot četrtina

Propadli Cofound.it naj bi kmalu začel z vračanjem preostalih sredstev. Na računih naj bi imeli še okvirno za 14 milijonov ameriških dolarjev sredstev.

A poglejmo, kako je bilo razporejeno prvotno lastništvo CFI žetonov.

cofound.it closing exit scam distribution
ICO investitorji so kupili zgolj 25 odstotkov žetonov.

Ker so investitorji v zameno za 15 milijonov dolarjev investicij v ICO dobili zgolj 25 odstotkov žetonov, to pomeni, da bodo ICO investitorji izgubili okvirno 75 odstotkov vloženih sredstev.

Direktor propadlega podjetja, Jan Isaković, je zatrdil, da bo likvidacijo podjetja vodil Ervin Uršič, ker naj bi bil outsider, a kot kaže, temu ni tako.

Ervin Uršič je bil izvršni direktor v podjetju Cashila, predhodniku ICONOMI-ja in vodja operacij v podjetju ICONOMI. Torej ni naključje, da bo likvidacijo podjetja Cofound.it vodil ICONOMI-jev človek, saj naj bi ICONOMI vključno s svojimi ustanovitelji držal več kot 300 milijonov CFI žetonov, oziroma kar 60 odstotkov vseh CFI žetonov.

Izgleda, da bo ICONOMI od 14 milijonov dolarjev preostalih sredstev prejel zajeten kos pogače, torej kar 8,5 milijonov dolarjev, za ICO investitorje bo ostalo zgolj 3.5 milijona dolarjev.

Cofound.it bo potemtakem opeharjenim investitorjem vrnil zgolj majhen kos pogače, Ervin pa bo poskrbel, da bo večina sredstev pristala v žepih ICONOMI & co.

Dvajset odstotkov žetonov, oziroma 2.8 milijona dolarjev pa bo Cofound.it izplačal svoji ekipi, svetovalcem in strokovnjakom, torej tistim, ki so konec koncev krivi za propad podjetja.

11 thoughts on “AFERA COFOUND.IT: Denar bodo razdelili med svoje, opeharjenim investitorjem manj kot četrtina

 1. A speculative guess – according to the whitepaper not all tokens for the team are vested at the moment – I’m guessing only 15% (of all) are eligible for payout.
  25% was meant for future use and “set aside for a minimum of 24 months, never be sold directly on the market and be constantly auditable on a publicly shared address”. Not eligible for payout.
  If this is close to the truth, only 70% of tokens is eligible for payout (30% owned by Iconomi and connected companies and 40% by others).
  So Iconomi gets 6mio and others 8 if the initial structure hasn’t changed (through trading).

 2. Mislim da je tole zrelo, da se vlagatelji obrnejo na agencijo za trg vrednostnih papirjev, ki v sloveniji obstaja točno za takšne primere.

  Zakon o trgu vrednostih papirjev zelo lepo prepoveduje prodajo finančnih inštrumentov nepodučenim investitorjem brez izdaje prospekta in registracije pri ATVP. Ti zakoni obstajajo točno za preprečevanje takšnih shem, kjer so se odgovorni v podjetju skrivali pod pretvezo, da se tukaj gre za nek žeton, ki bo poganjal aplikacijski protokol. Če bi to držalo, zakaj pa so aktivno iskali partnerstva z borzami za te žetone?

  Izdaja aplikacijskih ali protokolnih žetonov je namenjena vzpodbudam v decentraliziranih računalniških sistemih (recimo potrjevanje bloka v verigi) in financiranjem odportokodnih fundacij, ki razvijajo takšno odprtokodno programsko opremo.

  To slovensko for-profit-podjetje pa je ponujalo agencijsko storitev in sredstva porabilo za pospeševanje vprašljivih prodaj drugih žetonov, za prekomerne plače, drage pisarne, potovanja, hotele itd.

  Sedaj so pa ponovno našli način, kako lahko pretočijo denar v svoje žepe iz žepov vlagateljev, pod ponovno pretvezo, da se gre za povrnitev sredstev vlagateljem.

  Tudi stečaj so prepustili nekomu, ki ima več kot očiten konflikt interesov.

  ATVP bi že zdavnaj moral ukrepati in čas je da se poišče tudi politično odgovornost zakaj je ATVP zaspal za volanom. Zelo sumjivo je vedenje oblastnikov tipa Miro Cerar in Tadej Slapnik, ki sta se redno družila s predstavniki podjetij viberate, iconomi in cofoundit. Tadej Slapnik je nedavno pozicijo državnega sekretarja zamenjal, kar za ICO/kripto “svetovalca”. Ponovno se tu gre za več kot očiten konflikt interesov.

 3. Poglejte tudi Zenel Batagelja. Še nedavno je bil “team lead/strategy guy” pri Cofound.it, ICONOMI, in solastnik Datafunda (ki je zraslo prek Cofound.ita), sedaj je pa ponovno happy guy @Valicon in se je čudežno distanciral iz vseh ICO stvari.

  In kot je že pravnik napisal — pogosto druženje s Tadejem Slapnikom in Mirom Cerarjem je kazalo na to, da gre za eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji, ki je lahko vzor. To so novodobne sheme kraj, ki pa po vsej verjetnosti ne bodo nikoli kaznovane.

 4. ok, zgodila se transakcija, tik pred pomembno objavo;
  a lahko nekdo nam, manj poducenim, razlozi, na kaksen nacin je tukaj prislo do okoriscenja.
  hvala!

 5. Aljosa: v “normalnem svetu” se temu reče insider trading in je zakonsko prepovedano, to so resne stvari. Ta podjetja so prejela resen denar, torej morajo igrati resno igro, vključno z moralnimi načeli svobodne demokracije in antikorupcijskih načel. Pustimo vse ostalo, kar so napletli v teh podjetij, to je sedaj nekaj konkretnega in verjetno smiselno izhodišče za začetek kriminalističnega nadzora, ki bo razkril še marsikaj.

 6. @aljosa če to misliš tale povečan promet pred ustavitvijo trejdanja. Potem je to tako imenovan “inside trading” Ko informacije pridejo le do nekaterih preden so javno objavljene.

 7. vem kaj pomeni “insider trading”;
  mene zanima za ta konkreten primer (ocena) za koliko se je tisti, ki je transakcije izvedel, okoristil.

 8. Bodo med investitorje razdelili tudi “milijone vredno podjetje” Cashilla, katero sta Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar iz ICONOMI “vložila” (beri: odvrgla propadel projekt) v Cofound.it ICO in za to dobila 20% vseh CFI žetonov?

 9. Aljosa, to je zelo tezko vprasanje, ker je celotna zgodba z vracilom holderjem CFI zetonov nateg… Insider trading je nadgradnja natega, vendar je treba gledati nateg v celoti.

 10. Okoristili so, ker je bil cofounditov market cap $7 milijonov. V likvidaciji pa bojo delili $14 milijonov. Kdor je vedel za likvidacijo vnaprej je kupoval CFije, saj bi s tem za vsak vloženi dolar v likvidaciji dobil 2.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.