Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Afera European Blockchain HUB: Kateri politiki so požegnali propadlo zadrugo?

Zadruga European Blockchain Hub, ki jo je podprla vlada Mira Cerarja, je v prejšnjem mescu tudi uradno propadla. Okrožno sodišče v Ljubljani je decembra 2019 na predlog dolžnika začelo stečaj zadruge.

Zadruga je bila ustanovljena z namenom zagotavljanja podpore in spodbujanja razvoja tehnologije veriženja podatkov in zagonskih podjetij, ki “bodo temeljila na evropskih vrednotah in ki bodo sledila principom dobrega upravljanja”.

A principom dobrega upravljanja ni sledila zadruga, ki je propadla zgolj po enem letu delovanja in za seboj pustila več kot za 165.000,00 evrov dolga. Upniki lahko svoje terjatve v stečajnem postopku prijavijo do 13. marca 2020.

Kateri politiki so podprli zadrugo?

Zadrugi je aktivno podporo zagotovilo ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška. V svetovalno telo zadruge je za šefa prišel nekdanji poslanec Zares in kasneje Desusov sekretar v Cerarjevi vladi Tadej Slapnik.

Projekt European Blockchain Hub je podprl celo ljubljanski župan Zoran Janković, ki je večkrat povedal, da se sploh ne spozna na nove tehnologije.

Zadrugo je v začetku podprlo 13 članov, vključujoč slovensko vlado, izobraževalne in raziskovalne ustanove ter nakupovalno središče BTC.

Direktor Blaž Golob je povedal, da je razlog za bankrot to, da nekateri člani niso izpolnili svojih obveznosti. Okrivil je predvsem podjetje Tolar HashNET. V omenjenem podjetju pa je zaposlen ravno Tadej Slapnik, ki je bil v Cerarjevi vladi svetovalec za blockchain.


Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.