Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Eligma z lažnim zgodovinskim dogodkom

Slovenci razvijajo spletno kognitivno prodajno platformo na blockchainu, ki jo poganja umetna inteligenca. Ne, ne gre za znanstveno fantastiko, gre za nov ICO projekt serijskega startup podjetnika Dejana Roljiča. Poleg Roljiča je med ustanovitelji tudi Matej Gregorčič, ki je med drugim v prostem času direktor Viberate-a.

Danes pa Eligma spreminja tok zgodovine. Prek svetovnih tiskovnih agencij so objavili, da se je prek sistema EliPay zgodila prva bitcoin transakcija v Bitcoin mestu. Novica je bila napisana in razširjena tako, da je razumeti, češ da gre za prvo plačilo s kriptovaluto v Sloveniji. Četudi gre pravzaprav za plačilo storitve v vodnem mestu Atlantis, v ljubljanskem BTC-ju. Xinhua, kitajska državna tiskovna agencija, naprimer napačno povzema, da gre za prvo offline bitcoin plačilo v Sloveniji.

A to je daleč od resnice. V Sloveniji nekatera podjetja že od leta 2013 sprejemajo Bitcoin plačila prek sistema BitPay – eni prvih takih podjetij sta restavracija Allegria in picerija Osmica. Torej ne gre za inovacijo – gre za rešitev, ki na trgu obstaja že več kot pet let.

Zanimivo je tudi to, da je EliPay prikladno poimenovan tako, da se izgovori podobno kot AliPay, plačilni sistem velikana Alibaba.

eligma dejan roljic fake it till you make it

Eligma je sicer v fazi prodaje žetonov (ICO). Od naivnih investitorjev, ki ne vedo, kaj je umetna inteligenca ali kognitivni plačilni sistem na blockchainu, bodo poskušali zbrati 24 milijonov ameriških dolarjev.

Eligma will disrupt a multi-billion-dollar market by offering everything in one place – zapis na blogu Eligme

Eligma bo torej ponudila vse na enem mestu. Karkoli že to pomeni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.