Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Kako so sredstva ICONOMI vlagateljev romala v žepe ustanoviteljev

Ustanovitelja platforme ICONOMI, Jani Valjavec in Tim Mitja Žagar, sta 29. septembra 2016 zaključila z zbiranjem investicijskih sredstev. Za njun projekt ICONOMI sta zbrala 10 milijonov dolarjev, kot nagrado pa sta si podelila del izdaje ICN žetonov, skupno do 8 milijonov enot. Točno število javnosti ni znano.

7. junija 2017 pa je ekipa ICONOMIja skupaj z nekaj novimi obrazi (Jan Isaković in drugi) zbrala 12.5 milijonov ameriških dolarjev za novi projekt Cofound.it. V javnosti so projekta predstavili kot zgodbo o uspehu, s pomočjo bralcev pa ugotavljamo, da za poslom stojijo tudi skriti interesi.

Pokazali vam bomo, kako se je denarni tok investitorjev v ICONOMI stekel v žepe ustanoviteljev podjetja.

Spomnimo, pred ICONOMIjem sta Jani in Tim vodila podjetje Cashila, ki si je v svojem bolj ali manj uspešnem obdobju delovanja nabralo velik seznam e-poštnih naslovov uporabnikov.

Ustanovitelja ICONOMIja sta Cofound.it-u ponudila podporo podjetja ICONOMI, v zameno pa jim je Cofound.it namenil 10% izdaje CFI žetonov. A pogoj je bil, da od propadlega podjetja Cashila Cofound.it odkupi zgoraj omenjeni seznam e-poštnih naslovov. Zanimivo pri tem poslu je, da je Cofound.it na e-poštne naslove Cashile brez privolitve uporabnikov pošiljal reklamna sporočila še preden se je prevzem Cashile sploh zgodil in še preden je Cofound.it zbral sredstva za nakup Cashile. S tem so razburili takratne uporabnike Cashile, katerih objave še danes lahko zasledimo na internetu.

cashila cofoundit email pritožba
Neznani uporabnik je šokiran nad ravnanjem z osebnimi podatki

Za pregrešno drag seznam e-poštnih naslovov je moral Cofound.it Janiju, Timu in ostalim lastnikom Cashile plačati 20% izdanih CFI žetonov, ki so bili ob izdaji vredni prek 2 milijona evrov, kar je jasno razvidno iz Cofound.it whitepaperja. Tim in Jani sta poleg tega, kot člana svetovalne ekipe Cofound.it, tudi osebno prejela dodatne CFI žetone.

Ker je bil ICONOMI velik investitor v Cofound.it, so se sredstva vlagateljev tako na dva načina posredno stekla v zasebne žepe ustanoviteljev ICONOMI-ja, šlo pa je za očiten konflikt interesov. ICONOMI se danes kljub 30 milijonski izgubi zaradi Parity ranljivosti dobro drži, Cofound.it pa je od ICOja izgubil že polovico svoje vrednosti. Med kripto poznavalci se smatra, da je ICO Cofound.it-a uspel izključno zaradi podpore ICONOMI-ja, kar vse bolj potrjujejo tudi vrednosti na kripto trgu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.