Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Nekdaj kriminalci, danes služijo s kriptovalutami.

Raziskali smo člane zasedb slovenskih ICO in ostalih kripto podjetij. Šokirani smo bili nad številom kriminalcev, ki danes služijo s kriptovalutami. Spodaj smo našteli vrh ledene gore:

1. Leon Zorger

leon zorger

Na spletu odkrijemo, da je Leon Zorger povezan z nikoli nastalo kripto borzo PrimeCX, s propadlo kripto borzo BloomBit in vprašljivim kripto projektom Xaurum.

Leta 2012 so ga italijanske oblasti ujele pri tihotapljenju heroina in kokaina, o čemer je poročal IL PICCOLO.

Danes pa na Siolu lahko beremo o tem, kako trgovsko podjetje E3 v lasti državnega Elektra Primorska prodaja elektriko prek podjetja s tremi zaposlenimi, ki pri tem uporablja sporne prakse.

Po informacijah, ki jih je januarja v državnem zboru ob poslanskem vprašanju ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču navajal poslanec SMC Marko Ferluga, naj bi Etrad3 del akviziterjev plačeval prek obvoda. Natančneje, prek podjetja Bloomex (ime spomne na BloomBit), ki je bilo registrirano v srednjeameriški davčni oazi Belize. To naj bi imelo račun v Avstriji, s katerega naj bi posamezniki dvigovali večje zneske gotovine.

Podjetje Bloomex je po podatkih, ki so jih na Siolu pridobili v Belizeju, od januarja v likvidaciji. Njegov zastopnik je bil Leon Zorger, eden od mentorjev v poslovnem sistemu Etrad3.

2. Mladen Babić

mladen babic

Mladen Babić se v javnosti predstavlja kot direktor CreditBita, kjer je sodeloval tudi s Charliejem Shremom. bil je glasen zagovornik in promotor LeoCoina, z Markom Lalićem, pa sta povezana prek aplikacije LEOcoin Info. Z Milanom Kozlevčarjem sta sodelovala pri projektu PronCoin, ki so ga na GFY forumu označili za prevaro. Babičev pajdaš Milan Kozlevčar naj bi bil vključen v več kripto prevar, kot je denimo Socratecoin in Piplcoin. Zadnje čase pa Babič na svojem Facebook profilu zelo intenzivno promovira projekte AirPod, 4th Pillar in Armchain.

Na svojem YouTube kanalu se pohvali, kako se po ulicah Pariza vozi s Ferrarijem.

Na Dnevniku pa zasledimo, da so Slovenske oblasti leta 2002 v sodelovanju z nizozemskimi, nemškimi in ameriškimi kolegi razkrinkale organizirano kriminalno združbo, ki naj bi z Nizozemske prek Nemčije in Slovenije v ZDA tihotapila tabletke ekstazija. Med trojico obtoženih, ki so se zagovarjali na ljubljanskem sodišču, naj bi bil glavni Mladen Babič.

3. Marko Lalić

marko lalic

Marko Lalić “Lale” je eden bolj skrivnostnih članov slovenske kripto skupnosti. Zasledili smo, da ima na Instagramu kar 221 tisoč sledilcev. Lalićev Instagram razkriva, da je v kripto svet vstopil prek LeoCoina. Skupaj z zgoraj omenjenim Mladenom Babićem sta sodelovala pri aplikaciji LeoCoin Info, nato pa sta skupaj kripto podjetništvo nadaljevala v projektu CreditBit. Danes Lalić promovira pretežno projekte, v katerih je vpleteno podjetje Netis, to so naprimer SportyCo, Viberate, InsurePal in Eligma. Po neuradnih informacijah naj bi bil Lalić promotor in eden večjih investitorjev v omenjene projekte. Kot kaže gre Laliću v kripto svetu dobro, saj si je s svojim kripto izplenom že privoščil Mercedes Benz G Brabus vozilo, ki stane prek 200.000 evrov. Da pa se je izognil budnemu očesu davčne uprave, je najnovejše vozilo registriral v Nemčiji.

Lalić je med drugim po javno dostopnih podatkih skupaj s svojim bratom obtožen požigalstva.

Na internetu danes o Laliću ne najdemo veliko sledi. Najdemo pa, da je Lalić lastnik dveh spletnih domen – leocoinapp.com in leocoin.info. Kot lastnik domen je naveden Lalić, e-poštni naslov [email protected], Preglov Trg 7 (Fužine) in lažna telefonska številka +1.544665464. Še do nedavnega pa je bila objavljena prava telefonska številka, in sicer: +38641426872, kot je razvidno iz spodnje slike.

lalic marko podatki

Nič čudnega, da Lalić za seboj briše digitalne sledi, saj je LeoCoin danes označen za piramidno shemo.

Na Lalićevem Facebook profilu najdemo objave iz Lalićevega luksuznega življenja, ki jih pogosto všečkajo in komentirajo drugi kriminalci.

4. Josip Juhas

josip juhas

Josip Juhas, danes predstavnik priljubljene spletne strani ICOBench, je bil v preteklosti obsojen načrtovanja umora sodelavke, zato je nekaj časa preživel za rešetkami.

6. Branko Šušterič

brane susteric

Branko Šušterič je glavni akter afere Moja Delnica, kjer je bil nekdaj predsednik uprave in lastnik. Obtožen je, da je zagrešil bankrot borzne hiše, kjer naj bi se dogajale številne nepravilnosti. Danes vodi kriptopospeševalnik, kjer nastaja tudi projekt 2100 news.

7. Matjaž Škorjanc

matjaz skorjanc

Matjaž Škorjanc, nekdaj Iserdo, je najbolj znani slovenski heker, je danes ustanovitelj in CTO podjetja NiceHash. Zaradi izdelovanja zlonamerne kode je nekaj let preživel za rešetkami. Spomnimo: nekaj mesecev nazaj je bil NiceHash žrtev vdora, v katerem so kriminalci odtujili čez 60 milijonov evrov v kriptovaluti bitcoin. Škorjanc sicer pravi, da s krajo nima nič.

Ob vsem tem se nam poraja vprašanje, kaj počnejo pristojni organi?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.