Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Slovensko podjetje razvija anonimne e-volitve na blockchainu, a o anonimnosti ni ne duha ne sluha

Slovensko podjetje NAVIPRO d.o.o. pod blagovno znamko Principle razvija blockchain e-volitve. Kot poroča Monitor, bodo 1. junija 2018 prek Principle Network-a potekale vzporedne volitve v državni zvor.

Pravijo, da je oddaja glasu anonimna, a za oddajo glasu je treba prvo potrditi e-poštni naslov, nato pa še telefonsko številko. Na podlagi telefonske številke preverijo, da gre za državljana Republike Slovenije. To se nam zdi bizarno, saj ima lahko tujec slovensko telefonsko številko, ali pa slovenski državljan tujo telefonsko številko.

principle.network banana volitve
Volitve naj bi bile anonimne, a zahtevajo telefonsko številko.

Principle network torej ne zagotavlja enoznačne identifikacije glasovalca, niti ne zagotavlja anonimnosti glasovalca, ki je sicer zakonsko opredeljena. Menimno, da to niso vzporedne volitve, ampak zgolj anketa oziroma pridobivanje mailing liste, mešanje megle in samopromocija.

2 thoughts on “Slovensko podjetje razvija anonimne e-volitve na blockchainu, a o anonimnosti ni ne duha ne sluha

  1. Sem vam hotel poslati, se mi je zdelo neumno za nekaj “takega” vpisati mail …, ko sem videl telefonsko številko se mi je pa zrolal, za “preverjanje” državljanstva. WTF? Ne gre se sicer tok zato, da telefonska cifra ni pokazatelj ali si slovenc ali ne, ampak bolj zato, da zavajajo s tem, da pridobivajo bazo podatkov. In to o političnih stališčih blockchain uporabnikov. Zadeva je več kot mešanje megle. Mislm, kdo, ki ni iz Slovenije bi sicer želel sodelovati v prvih online blockchain slovenskih volitvah. Prav tako, o temu, da gre zgolj za “test” ni nikjer napisano. Vzporedne volitve se meni zdi zelo formalen izraz, ki laiku, da misliti, da gre dejansko za PRAVE državne volitve. Na kozlanje mi gre.

  2. Končno! Prvi slovenski blockchain projekt, ki je poljudno prikazal dejansko uporabnost blockchain tehnologije splošnemu ljudstvu na enostaven način. Čestitke!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.