Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
ŠOKANTNO: V slovenskih kripto incidentih izginilo že več kot 130 milijonov

Pravijo, da se Slovenija uvršča na svetovni kripto zemljevid. Pa je v kripto deželi na sončni strani alp res vse rožnato? Objavljamo seznam slovenskih kripto incidentov, v katerih je do sedaj izpuhtelo že za več kot 130 milijonov ameriških dolarjev.

1. NiceHash – 78 milijonov USD

Družba NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami je bila 6. decembra tarča hekerskega napada, v katerem so neznani storitelji odtujili 4700 bitcoinov v protivrednosti 78 milijonov ameriških dolarjev. Podjetje NiceHash je ustanovil znani heker Matjaž Škorjanec, takratni direktor in solastnik Marko Kobal pa je po incidentu odstopil. Podjetje si danes prizadeva za povračilo ukradenih sredstev, do sedaj so uporabnikom povrnili dvajset odstotkov ukradenih sredstev.

2. ICONOMI – 34 milijonov USD

ICONOMI, ki sta ga ustanovila Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, je zaradi napake v Parity denarnici utrpel izgubo v višini 115.000,00 etrov v takratni vrednosti 34 milijonov ameriških dolarjev. Sredstva še danes ostajajo zaklenjena, ICONOMI pa izgube očitno ni prebolel, zato izgubljene etre še vedno knjiži kot sredstva podjetja.

3. Bitstamp – 5 milijonov USD

Četrtega januarja 2015 so iz ene največjih bitcoin borz na svetu, kranjskega Bitstampa, odtujili 18.866 bitcoinov v takratni vrednosti 5 milijonov ameriških dolarjev. Bitstamp je po incidentu za več dni zaustavil trgovanje, izgubo pa so pokrili iz lastnih rezerv. Bitstamp danes pod vodstvom Nejca Kodriča ostaja ena največjih Bitcoin borz, storilci pa ostajajo neznani.

4. GateHub – 5 milijonov USD

GateHub, slovenska Ripple denarnica in menjalnica pod vodstvom Eneja Pungerčarja, je v začetku avgusta 2017 utrpela 5 milijonsko škodo, po tem ko je neznani storilec izkoristil napako v procesiranju Ripple vplačil. Izgubo so pokrili delničarji GateHuba.

5. Musiconomi – 4.8 milijona USD

Musiconomi, ICO pod mentorstvom slovenskega podjetja Cofound.it, je v Parity incidentu izgubil za 4.8 milijona ameriških dolarjev sredstev. Musiconomi projekt je zamrl, na menjalnicah ima zgolj nekaj sto dolarjev dnevnega prometa, opeharjeni investitorji pa se lahko obrišejo pod nosom.

6. Hedge Token – 1.4 milijona USD

Hedge Token ICO je v Parity incidentu poleg 4.525 ETH izgubil tudi kar 11 odstotkov celotne izdaje svojih žetonov. Danes se ekipa Hedge žetona raje posveča razvoju kripto borze pod imenom Blocktrade.

7. MoneyRebel – 0.7 milijona USD

Slovenski MoneyRebel je zaradi napake v Parity denarnici izgubil za 0.7 milijona dolarjev v etrih, ki so jih zbrali v predprodaji. MoneyRebel projekt se nadaljuje, osmega maja pa bodo pričeli z javnim ICOjem.

8. Notary – 45.000,00 USD

Notary Platform, je zaradi kraje iz ne-preveč-pametne pogodbe Junija 2017 izgubil 64 etrov. Krajo so sprva zamolčali, nato pa so projekt zaprli. Investitorji na svoje vložke lahko pozabijo.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.