Kripto Reporter

Vroče iz kripto pogorišča
Za zaprto menjalnico Leocoinov iz davčne oaze stojita slovenski podjetji Netis in Unia

V uredništvo smo dobili več namigov, ki pričajo o tem, da je bilo podjetje Netis d.o.o. eno osrednjih igralcev v shemi Leocoin.

Spomnimo: Najbolj vidna člana podjetja Netis d.o.o. sta Tomislav Mučič in Andrej Plankar, ki sta pomagala ustanoviti najmanj sledeče ICO-je: CreditBit, Eligma, Insurepal, Viberate, SunContract in SportyCo. Vsi od omenjenih ICO-jev so bili vpleteni v afero z lažnimi oboževalci in kupljenimi všečki.

Poleg tega, da naj bi Netis masovno rudaril kriptovaluto LEOCoin, so po naročilu razvili tudi menjalnico LEObit.

Če danes obiščemo spletno stran LEObit-a, vidimo, da je menjalnica zaprta.

leobit frontpage netis
Spletna stran zaprte menjalnice LEObit.

Na spletu ne najdemo nobenega zapisa o tem, kdo naj bi stal za menjalnico LEObit, a na forumu Bitcointalk najdemo namig, da naj bi menjalnica prihajala iz Ljubljane. Zanimivo je, da je vprašanje o tem, kje lahko trgujemo z LEOCoini zastavil ravno uporabnik z uporabniškim imenom “Cryptotraider16“, za katerim stoji zloglasni Marko Lalić. Marko Lalić zapiše še, da ima informacijo o tem, da bo LEOcoin kmalu na svojo menjalnico dodal danes zaprti Bloombit, za katerim je stal nekdanji slovenski preprodajalec mamil Leon Zorger.

marko lalic bitcointalk leobit
Marko Lalić o menjalnici LEObit na Bitcointalku.

Na spletni strani LEObit-a pa zasledimo, da za menjalnico stoji podjetje iz davčne oaze – Britanskih Deviških Otokov.

davcna oaza leobit netis
Za LEObitom naj bi stalo podjetje UNIA TRADE AND INVEST LIMITED iz davčne oaze.

Najdemo spletno stran UNIA INVEST, ki je tudi v slovenskem jeziku.

unia invest netis
Spletna stran UNIA INVEST oglašuje odlične donose.

Če preverimo DNS zapise domene leobit.net, odkrijemo povezavo s slovensko domeno bozic.si.

leobit mx dns bozic.si
V DNS zapisih LEObita najdemo povezavo na slovensko domeno bozic.si

Na domeni bozic.si, pa odkrijemo povezavo s podjetjem Netis.

netis bozic.si
Povezava med Netisom in domeno bozic.si.

Podjetje Netis d.o.o. se je namreč nekdaj ukvarjalo z obvladovanjem tveganj. V ta namen so razvili zgoraj omenjeno rešitev Silver Bullet Risk.

Na spletni strani orodja Silver Bullet Risk tako najdemo nekatere člane Netis-a. Našteti so: Igor Zgonc, Božo Recko, Aleš Grm, Luka Ločniškar, Katarina Čop in Urša Grm. Nekateri so aktivni še danes, če za primer iščemo po imenu Urša Grm, dokaj hitro naletimo na objavo o CreditBit-u, katerega je ustanovil Netis, nato pa je vodstvo prevzel nekdanji preprodajalec mamil Mladen Babić.

ursa grm creditbit netis
Urša Grm je povezana tudi s CreditBitom in Netisom.

Fascinantno je, da smo med iskanjem sledov o menjalnici LEObit naleteli na kar tri nekdanje kriminalce, ki danes služijo s kriptovalutami – Mladena Babića, Marka Lalića in Leona Zorgerja. Vse tri smo že omenili v istoimenskem članku. Zdi se, da je slovenska kripto-kriminalna skupnost močno prepletena s podjetjem Netis in njihovimi projekti. Dodatna povezava med Leocoinom in Creditbitom ter Netisom in Markom Lalićem pa sta aplikaciji Creditbit Info in LEOcoin Info. Obe zelo podobni aplikaciji je razvilo podjetje 1A internet, da za aplikacijo LEOcoin Info stoji Marko Lalić, pa smo že ugotovili.

Ob nadaljnjem iskanju ugotovimo, da je podjetje UNIA TRADE AND INVEST LIMITED povezano s slovenskim podjetjem UNIA SVETOVANJE d.o.o., katerega direktor je Marijan Andrejek. Več o LEOcoinu lahko preberete v članku revije Finance z naslovom “LEOcoin: nov bitcoin ali še en nateg starih znancev?“.

1 thought on “Za zaprto menjalnico Leocoinov iz davčne oaze stojita slovenski podjetji Netis in Unia

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.